start infrastructuurwerken

22 juni 2017 – De infrastructuurwerken voor de inrichting van het wandelgebied zijn van start gegaan op donderdag 22 juni. De werken worden uitgevoerd door aannemer Van der Linden Groen bvba uit Sittard en worden opgevolgd door de mensen van het ANB.

Eerst wordt een wandelpad over het oude stort aangelegd. Dit pad wordt opgebouwd uit lagen gebroken betonpuin. Vervolgens worden er -verspreid over het projectgebied- een aantal poelen geruimd en gegraven. De grond van deze poelen wordt in de bermen van het nieuwe wandelpad geplaatst.
Daarna worden de andere wandelpaden en de nodige brugjes en overgangen over de grachtjes aangelegd.

Vanaf half juli tem half augustus worden de werken even stilgelegd (o.m. door bouwverlof).

Normaal gezien hervatten de werken rond 21 augustus. Als alles volgens de planning kan verlopen (dit is weersafhankelijk) zal er dan gestart worden met de ecologische infrastructuurwerken.

Zo zullen onder meer de voormalige visvijvers aan de Rode-Poortstraat worden omgevormd naar twee grote amfibievriendelijke poelen die een geschikt voortplantingsgebied zullen vormen voor onder andere kamsalamander en boomkikker. Hiervoor wordt het slib uit de vijvers geruimd, worden de eilandjes afgegraven tot net onder het waterniveau, de oevers afgeschuind en een aantal bomen op de dijken gekapt.

Ook zullen er verschillende werken uitgevoerd worden in het beschermde -niet toegankelijke- gebied ter bevordering van de zeldzame heischrale graslanden: oa maaien met afvoeren (=om overtollige voedingsstoffen te verwijderen), chopperen (= dicht tegen de grond maaien en maaisel opvangen) en plaggen(= toplaag verwijderen zodat overtollig nutriƫnten worden afgevoerd en de zaadbank komt bloot te liggen waardoor zaden van planten die voorkwamen in dit historische grasland terug kansen krijgen om te ontkiemen).

Meer uitleg over het hoe en waarom van deze specifieke beheersmaatregelen vind je op ecopedia.be:

https://www.ecopedia.be/encyclopedie/maaien-en-afvoeren

https://www.ecopedia.be/encyclopedie/chopperen-van-heide

https://www.ecopedia.be/encyclopedie/plaggen

OPGELET: De wandelpaden zijn nog niet toegankelijk tijdens de werken.
Op zondag 15 oktober wordt de wandeling officieel en feestelijk geopend.

Geef een reactie